Odpowiedzi

  • oops
  • Rozwiązujący
2009-11-09T20:09:55+01:00
1. = 9x do kwadratu
2. 1/2 x
3. x do kwadratu + 0,04
4. 25 + 2y do potegi drugiej
5. 2a do potegi drugiej +1
6. 41 * b do potegi drugiej
8. a do potegi szostej + 2a do potegi czwartej
2009-11-09T20:16:03+01:00
A) (x+3)² = x² + 6x + 9
Jest to wzór skróconego mnożenia, czyli : pierwszy wyraz podnoszę do kwadratu + drugi wyraz mnoże przez drugi i to podwajam + drugi wyraz podnoszę do kwadratu.
b) Nie wiem czy tam ma być kwadrat, ale jeśli tak, to równanie powinno wyglądać tak:
(x + 1/2)² = x² + x + 1/4
również wzór skróconego mnożenia
c) (x + 0,2)² = x² + 0,4x + 0,04
skrócone mnożenie
d) (5 + y²)(5 + y²) = 25 + 5y² + 5y² + (y²)² = 25 + 10 y² + (y²)²
e)(2a +1)² = 4a² + 4a + 1 ( wzór skróconego mnożenia)
f) (4 + 2,5b)² = 14 + 18b + 6,25b² (wzór skróconego mnożenia)
g)x√3 + 2y)² = 3x² + 4xy√3 + 4y² 9nie jestem pewna czy na 100% dobrze to zrobiłam)
h)(a³ + 2a²)² = a do potęgi 6 + 4 a do potęgi 5 + 4a do potęgi 4