Zapisz podane sumy w prostszej postaci
tam gdzie jest _ tzn ze w puste pole trzeba tam cos wpisaci do konca wszystko rozwiazac
a) 3i 8Pod pierwiastkiem -7i2 pod pier = _2pod pier - 7i2pod pier =_2 pod pierw
b)6 i 45pod pier - 3 i 5 pod pier=_ 5 pod pier - 3i 5 pod pier =
c)28 pod pier +2 i 63 pod pier=_7pod pier _7pod pier=
d)10 i 13 pod pier - 52 pod pierw =
e)-5 i 98 pod pier - 3 i18 pod pier=
f)8pierwiastek z 20 - 5 pierwiastek z 80=

2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-10T14:22:17+01:00
A) 3√8 - 7√2 = 3√4×2 - 7√2 = 3×2√2 - 7√2 = 6√2 - 7√2 = -1√2
b) 6√45 - 3√5 = 6√9×5 - 3√5 = 6×3√5 - 3√5 = 18√5 - 3√5 = 15√5
c) √28 + 2√63 = √4×7 + 2√9×7 = 2√7 + 2×3√7 = 2√7 + 6√7 = 8√7
d) 10√13 - √52 = 10√13 - √4×13 = 10√13 - 2√13 = 8√13
e)-5√98 - 3√18 = -5√49×2 - 3√9×2 = -5×7√2 - 3×3√2 = -35√2 - 9√2 = -44√2
f)8√20 - 5√80 = 8√4×5 - 5√16×5 = 8×2√5 - 5×4√5 = 16√5 - 20√5 = -4√5
2009-11-10T14:26:52+01:00
A)
3√(2*4)-7√2=3*2√2-7√2=6√2-7√2=-√2
b)
6√(9*5)-3√5=6*3√5-3√5=18√5-3√5=15√5
c)
√(4*7)+2√(9*7)=2√7+2*3√7=2√7+6√7=8√7
d)
10√13+√(4*13)=10√13+2√13=12√13
e)
-5√(49*2)-3√(9*2)=-5*7√2-3*3√2=-35√2-9√2=-44√2
f)
8√(4*5)-5√(16*5)=8*2√5-5*4√5=16√5-20√5=-4√5