1) Usun niewymiernosc z mianownika:
a. 3+pierw.kw. z 2 kreska ulamkowa pierw.kw. z 2
b. 2 kreska ulamkowa 3+pierw.kw. z 5

2) Rozwiaz rownania:
a. 5(x-1)+3=3x-4
b. x-3kreska ulamkowa 2 = 6x-3 kreska ulamkowa 5
c. (x-3)(x+4)-2(3x-2)=(x-4)do kwadratu
d. (x-6)=4

3

Odpowiedzi

2009-11-10T14:53:54+01:00
2.
a) 5(x - 1) + 3 = 3x - 4
5x - 5 + 3 = 3x - 4
5x - 3x = -4 + 5 - 3
2x = - 2 / :2
x = -1
b)x-3/2 = 6x - 3 /5 (rozwiążę to na proporcje, tzw mnożenie na krzyż)
5(x-3) = 2(6x - 3)
5x - 15 = 12x - 6
5x - 12x = -6 + 15
- 7x = 9 / (-7)
x = - 9/7
c)(x - 3)(x + 4) - 2(3x - 2) = (x-4)²
x² + 4x - 3x - 12 - 6x + 4 = x² - 8x + 16
x² - 5x - 8 = x² - 8x + 16
x² - 5x + 8x - x² = 14 + 8
3x = 24 ? :3
x = 8
d)(x-6) = 4
x = 4 + 6
x = 10x

2009-11-10T15:05:07+01:00
Zadanie 2
a)5(x-1)+3=3x-4
5x-5+3=3x-4
5x-2=3x-4 /-5x
-2=-2x-4 /+4
2=-2x /÷(-2)
-1=x

b)x-3/2 = 6x-3/ 5 /×10
5x-15=12x-6 /-5x
-15=7x-6 /+6
-9=7x /÷7
-1,285


c)(x-3)(x+4)-2(3x-2)=(x-4)²
x²+4x-3x+12-6x+4=x²-4x-4x-16
x₂-5x+16=x₂-8x-16 /-x₂ /-8x
-13+16=-16 /+16
-13=0


d)(x-6)=4
x-6=4 /+6
x=10


Zadanie1
a)3+√2/2= /÷2
=3+√2

b)nie umiem b...
sorry



1 5 1
2009-11-10T15:54:25+01:00
1.
a) 3+ √2 (3+√2) * √2 3√2*√4 3√2*2 2(3√2+1)
________ =__________= _______=_______=__________= dwójki sie
√2 √2*√2 √4 2 2
skracają i wychodzi 3√2+1

b) sorki ale nie wiem jak...

2.
a. 5(x-1)+3=3x-4
5x-5+3=3x+4
5x-2=3x+4/-3x
2x-2=4/+2
2x=6/ :2
x=3

b. x-3 6x-3 /
______=____ / * 10
2 5 /
(x-3) (6x-3)
10* _______=10* ______
2 5
5*(x-3)=2*(6x-3) [bo 10 i 2 sie skróciły tak jak i 10 i 5]
5x-15=12x-6/-12x
-7x-15=-6/ +15
-7x=9/ :(-7)
9
x=- _
7

c. (x-3)(x+4)-2(3x-2)=(x-4)do kwadratu
x do kwadratu +4x-3x-12-6x+4=x do kwadratu -8x+16
iksy do kwadratu sie skracają
-7x-8=-8x+16/+8x
x-8=16/+8
x=24

(x-6)=4 /+6
x=10


mam nadziej, że dobrze to rozwiązałam;)
z góry sorki za pomyłki;)