Bilet na pociag pospieszny kosztuje zawsze o 50% drożej niż bilet na pociąg osobowy na tę samą odległość. Za jazdę pierwszą klasą trzeba dopłacić 50%. O ile procent bilet klasy 1 na pociag pospieszny jest droższy od biletu klasy 2 na pociąg osobowy ?

Z góry dzięki i za będzie naj :* :P

3

Odpowiedzi

2009-11-10T15:38:58+01:00
O ile % bilet będzie droższy ?
100 % - cena biletu
100 % + 50 % + 50 % = 200 %
200 % - ( 50% + 50 % ) = 200 % - 100 % = 100 %

Odp. Bilet będzie droższy o 100 % .

nie jestem pewna czo o to chodzi


Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-10T15:44:38+01:00
X-cena biletu na pociag osobowy 2 klasy x+50%x=1,5x=cena bilety 2 klasy na pociag pospieszny 1,5x+50% z 1,5x=1,5x+0,5×1,5x=2,25x=cena biletu na pociag pospieszny 1 klasy x=100% 2,25x=y% y=2,25×100=225%-100%=125% odp.bilet jest drozszy o 125% -pozdrawiam
2009-11-10T16:09:21+01:00
X-cena biletu na pociag osobowy 2 klasy
y -cena biletu 2 klasy na pociag pospieszny
z - cena biletu na pociag pospieszny 1 klasy

x+50%x=1,5x=y
1,5x+50% z 1,5x=1,5x+0,5×1,5x=2,25x=z
x=100%
2,25x=y%
y=2,25×100
225%-100%=125%
odp.bilet jest drozszy o 125%
Raczej dobrze wyszło
Pozdrawiam