1. 70% ludzi zatrudnionych w dabryce stanowią osoby poniżej pięćdziesiątego roku życia, a 75 osób przekroczyło już ten wiek. Ilu pracowników zatrudniła fabryka?

2.Zarobek pracownika wraz z 25% premią wynosi 3000 Ile złoty premii otrzymał pracownik?

3

Odpowiedzi

2009-11-10T16:17:50+01:00
1.
30% - 75
100% - x
x= 7500:30
x=250

2.
125% - 3000
25% - x
x= 3000*25/125
x=600zł
Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-10T16:19:43+01:00
Zad.1
100%-70%=30%
30%x=75 /*10
3x=750
x=250
odp.: Fabryka zatrudniła 250 pracowników

Zad.2

x+25%x=3000 /*4
4x+x=12000
5x=12000
x=2400
3000-2400=600
odp.: Pracownik otrzymał 600 złotych premii
2009-11-10T16:20:50+01:00
Zadanie 2.
x - zarobki pracownika

x + x * 25% = 3000
x + x * 0,25 = 3000
x + 0,25x = 3000
1,25x = 3000
x = 3000/1,25
x = 2400

obliczam wysokość premii:

2400 * 25% = 2400 * 0,25 = 600

2400 + 600 = 3000 ----> to jest jego pensja z premią