Odpowiedzi

2009-11-10T16:38:10+01:00
2009-11-10T16:40:04+01:00
2x+y=0|*(-2)
5x+2y=1

-4x-2y=0
5x+2y = 1

x=1
y=2

tak masz w tym drugim równaniu to tam się znosi i musisz to przekreślić (2y )
mam nadzieje ze bedziesz wiedzieć o co kaman ; ]
pozdro ;)
Najlepsza Odpowiedź!
  • Zoom
  • Początkujący
2009-11-10T16:41:04+01:00
A)4(x+2)<x+5
4x+8<x+5
4x-x<5-8
3x<-3/:3
x<-1

b) 2-( na kresce ułamkowej:3x+5 na 4) =3/ *4

8-3x-5=3
-3x=3-8+5
-3x=0/-3
x=0


{2x+y=0/*(-2)
5x+2y=1

{-4x - 2y=0
5x+2y=1
-----------------
-4x-2y+5x+2y=1
x=1