Odpowiedzi

2009-11-10T17:24:02+01:00
8 × 24 = 192
8 × 45 = 360
Odp : Wciągu doby 192 , a w 45 min 360
Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-10T17:25:43+01:00
L-długość.
w ciągu doby wskazówka wróci do swojego miejsca 24 razy, wykona 24 pełne obroty.
L=2πr=16π≈50,24 - jeden pełny obrót
24L=1205,76 - po dobie
¾L=37,68 - po 45 minutach pokonuje 3/4 tarczy zegarowej

wyniki oczywiście w centymetrach

Patrząc na rozwiązania powyżej, czuje jakbym się z choinki urwał..
  • Użytkownik Zadane
2009-11-10T17:33:28+01:00
Odwód zegara - 2πr =2π8=16π
16π≈16×3,14=50,24cm (w ciągu 1 godziny)

w ciągu doby - 24×50,24cm=1205,76cm

w ciągu 45 minut- 3/4×50,24cm=37,68cm