Odpowiedzi

2009-11-10T18:13:26+01:00
Fermentacja mlekowa:
C6H12O6 + bakterie mlekowe → 2CH3CHOHCOOH + 22,5 kcal

Jest to fermentacja, która odbywa się pod wpływem działania baterii mlekowych. Polega ona na fermentacji węglowodanów do kwasu mlekowego.

Fermentacja alkoholowa:
C6H12O6 → 2C2H5OH + 2CO2

Jest to proces, podczas którego rozkładają się węglowodany. Dzieje sie to pod wpływem enzymów wytwarzanych przez drożdże z wytworzeniem alkoholu etylowego i dwutlenku węgla.
10 4 10
2009-11-10T18:34:24+01:00
Fermentacja mlekowa

glukoza----------> kwas mlekowy + energia


Fermentacja alkoholowa

glukoza------------> alkohol etylowy + dwutlenek węgla + energia

Fermentacja mlekowa-jest wykorzystywana do kiszenia warzyw. jest wtedy kiedy ludzki organizm intensywnie i długo trwało ćwiczy fizycznie występuje wtedy nie dobór tlenu i wtedy źródłem energi staje się dla niego proces fermentacji mlekowej.
10 4 10