Odpowiedzi

2009-11-10T19:08:32+01:00
Przy produkcji octu spirytusowego wykorzystuje się m.in. metodę Schutzenbacha. Polega ona na stworzeniu możliwie największej powierzchni, na której następuje utlenianie alkoholu. Powierzchnię tę stanowią wióry bukowe, nasycone 6% octem, z którym wprowadzane są bakterie octowe. Następnie zwilża się je rozcieńczonym spirytusem. Jako naczyń fermentacyjnych używa się specjalnych aparatów drewnianych, tzw. stojaków lub generatorów. Najnowsze metody polegają na bezpośrednim napowietrzaniu roztworu alkoholu zawierającego bakterie, bez użycia wiórów.

3 1 3
2009-11-10T19:08:45+01:00
Fermentacja alkoholowa tzn. glukoza rozpada się na energie + alkohol etylowy + dwutlenek węgla

glukoza ----> E + alkohol etylowy + Co2- powoduje rośnięcie caista drożdżowego
2 1 2
Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-10T19:10:26+01:00
Wyjaśnij na czym polega fermentacja alkoholowa przeprowadzona przez drożdże .!

Polega na tym, że komórki drożdży uzyskują energię rozkładając cukier (glukozę) do alkoholu etylowego i CO2 (dwutlenku węgla) jest to proces beztlenowy

glukoza --> alkohol etylowy + CO2 + ENERGIA


:):)

Mam nadzieje, że pomogłam
4 4 4