1. Jaką drogę w ciągu 6 sekund przebiegnie prowka poruszająca się z prędkością 120 metrów / min ???

Obliczenia do tegoo i dopiero wynik !!!

2. Jak długo musi biec zając z prędkością 20 metrów / sekunde , aby pokonać 40 metrów . ?

Obliczenia i odpowiedź .

3 . Karol wyruszył na pieszą wedrówkę o godz 8 ; 00 . Rozpoczął ją z dużym zapałem , więc przez pierwsze 2 godz szedł z prędkością 6 kilometrów / godzine. Przez następną godzinę szedł z prędkością 5 kilometrów / godzine , po czym przez pół godziny [ 30 min ] z prędkością 1, 5 km/h. O której godzinie skończył wędrówkę i jaką drogę przeszedł . ???


POmóżcieee !!

3

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-11T09:45:47+01:00
1.
120m/min=2m/s
W ciągu 6 sekund: 2*6=12m
ODP. w ciągu 6 sekund przejdzie 12 m
2.
40/20=2

ODP. musi biec 2 sekundy

3.
8+2+1+0,5=11,5=11:30-o tej godzinie skończył wędrówke
Droga ze wzoru v=s/t czyli s=v*t
przez pierwsze 2
s=6*2
s=12km

Przez następną godzine
s=5*1
s=5km

Przez następne pół godziny
s=1,5*0,5
s=0,75 km

Scałkowita= 12+5+0,75=17,75

ODP. Wycieczkę skonczył o 11:30 i przeszedł 17,75 km
2009-11-11T09:50:10+01:00
1. t= 6s
v = 120 m/min = 2 m/s
v=s/t czyli s=vt
s=vt=2m/s*6s = 12 m

2. Vz = 20m/s
s = 40m
v=s/t czyli t=s/v
t=s/v = 40m/20m/s = 2s

3. od godziny 8 do godziny 10 przeszedl 6 km
następnie szedł godzinę czyli do godziny 11 przeszedł 11 km
następnie szedł przez pół godziny i w sumie przeszedł 12,5 km

wędrówkę skończył o godzinie 11.30 przeszedłszy 12,5 km.
2009-11-11T13:46:17+01:00
1.
120m=1200cm
1min=60s

60s - 1200cm
6s - x

x=(6*1200):60=120cm

odp: 120cm.

2.
20 metrów - 1 sekunda
40 metrów - 2 sekundy

odp: zając musi biec 2 sekundy.
1 5 1