Dzięki sponsorom liczba książek w pewnej bibliotece wzrosła w tym roku o 25% w porównaniu z rokiem ubiegłym. Pod koniec zeszłego roku były w tej bibliotece 4764 woluminy. Ile książek zakupiono dzięki sponsorowi ??


proszę z obliczeniami

3

Odpowiedzi

2009-11-11T10:52:36+01:00
To łatwe:D
4764 to 100%
więc 25% to 4764 : 4
lub jak wolisz
4764 * 0,25 = 1191
dzięki sponsorowi zakupiono 1191 książek :)
1 5 1
2009-11-11T10:52:49+01:00
25% z 4764 =25%×4764=1191<--- liczba nowych książek
1191 +4764=5955<--- wszystkie książki
1 5 1
2009-11-11T11:14:13+01:00
W zeszłym roku:
4764 książek
W tym roku:
Obliczamy 100%+25%=125%
125%*4764= 5955
Wystarczy tylko odjąć liczbę książek w tym roku od ubiegłego:
5955-4764=1191
Odp. Dzięki sponsorom zakupiono 1191 książek.
1 5 1