Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
  • Użytkownik Zadane
2009-11-11T11:40:11+01:00
{6x-3y=9
{x+5y=-9,5

1. (nie bede juz wstawiac klamr bo szkoda czasu)
wyznaczam z drugiego rownania "x" bo nie ma prz nim zadnej liczby -poprostu bedzie prosciej

6x-3y=9
x=-9,5-5y
i teraz za x wstawiamy ta liczbe (-9,5-5y)
6*(-9,5-5y)-3y=9
x=-9,5-5y
-57-30y-3y=9 /+57 (pozbywamy sie57,zeby zostaly same y)
x=-9,5-5y

-33y=66/:(-33)
x=-9,5-5y

y=-2
x=-9,5-5*(-2)

y=-2
x=-9,5+10

y=-2
x=0,5

Mam nadzieje ze ci jakos pomoglam:)
2009-11-11T11:43:26+01:00
{6x-3y=9
{x+5y= -9,5 | -5y

{6x-3y=9
{x=-9,5-5y

{6(-9,5-5y)-3y=9
{x=-9,5-5y

{-57-30y-3y=9
{x=-9,5-5y

{-57-33y=9 |+57
{x=-9,5-5y

{-33y=66 | :(-33)
{x=-9,5-5y

{y=-2
{x=-9,5-5y

{y=-2
{x=-9,5- 5×(-2)

{y=-2
{x=-9,5+10

{y=-2
{x=0,5


2009-11-11T11:47:29+01:00
{6x-3y=9
{x+5y= -9,5 / -5y

{6x-3y=9
{x=-9,5-5y

{6(-9,5-5y)-3y=9
{x=-9,5-5y

{-57-30y-3y=9
{x=-9,5-5y

{-57-33y=9 / +57
{x=-9,5-5y

{-33y=66 / :(-33)
{x=-9,5-5y

{y=-2
{x=-9,5-5y

{y=-2
{x=-9,5- 5*(-2)

{y=-2
{x=-9,5+10

{y=-2
{x=0,5