Z Warszawy do Krakowa jednoczesnie wyjechaly naprzeciwko siebie dwa pociagi.Pociag z Warszawy jechal ze srednia predkoscia 80 km/h,matomiast z Krakowa z predkoscia 64km/h.Odleglosc miedzy miastami wynosi 360km.Ile czasu uplynelo do chwili mijania sie pociagow i w jakiej odleglosci od Warszawy to nastapilo?

2

Odpowiedzi

2009-11-11T12:00:32+01:00
64 + 80 = 144 km/h
t = S/V = 360 / 144 = 2,5 h
Sw = 80 * 2,5 = 200 km
5 4 5
Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-11T12:37:28+01:00
Pociągi zbiżały się do siebie z prędkością V=V1+V2
V=80+64=144km/h
Spotkają się po czasie
t=s/V=360km/144km/h=2,5h
Spotkają się w odległości od warszawy
s=V*t=80*2,5=200km
17 4 17