1. jesli cene ksiazki obnizono z 80zl na 60 zl to ile wynosi obnizką.?
2. ile kosztował przed obniżką o 35% aparat fotograficzny którego obecna cena wynosi 520 zł.?
3. w sadzie rośnie o 30% więcej wiśni niż czereśni razem jest 69 drzew ile wynosi liczba wiśni.?

3

Odpowiedzi

2009-11-11T12:12:10+01:00
1.
80-60 = 20 zł
20/80 = 25%

2.
520 / 65% = 800

3.
x - czereśnie
x + 1,3 x = 69
2,3x = 69
x = 30
30*1,3 = 39 - czereśnie
3 5 3
2009-11-11T12:14:12+01:00
1 . 80-60=20zł Obnizka wynosi 20 zł
2. 100%-x
65%-520

x= 100% * 520 :65%= 800zł

Odp. Aparat fotograficzny przed obniżka kosztował 800zł


3 2 3
2009-11-11T12:15:26+01:00
1. 80 zl - 100 %
80 -60 = 20
20- 25%
odp. obnizka wynosi 25 %

2. 520 - 65% bo 100-35=65
skoro 65% to 520
to 100 % to 800
odp. kosztowal 800 zl

3.30 wisni i 39 czeresnie
3 2 3