Odpowiedzi

2009-11-11T13:39:01+01:00
145+20=165
165:15=11h
14-11=3.00
Odp: W krakowie jest 3.00
145+76=221
221:15=14h 11(stopni)
11*4=44min
14h 44min
14- 14h 44min=23.16 (ale o dzień wcześniej)

Oblicza się to tak:
15 (stopni) to 1h
4(stopnie) to 1min

Jeżeli miejscowości są po przeciwnych tronach np:
jedna jest na W druga na E a godzina jest podana w E to się :
dodaje stopnie (tylko te E lub W)
to co wyjdzie dzieli sie przez 15
jak wyjdzie np: 2h reszty 3 to te 3 mnożysz przez 4
wtedy wyszlo by 2h 12 min
na koniec od tej dodziny co była podana odejmujesz to co ci wyszlo

Jeżeli godzina bylaby podana w W to
stopnie sie odejmuje
to co wyjdzi dzielic przz 15
ta reszta znow razy 4
a wynik sie dodaje do godziny

2009-11-11T13:49:00+01:00
Kraków - 50'N 20'E
Sydney - 36'S 145'E (14.00)
Nowy York - 42'N 76'W

1' - 4 min
(Kraków): 145-20=125
125x4=500 min
500 min=8 h 20 min
14.00-8 h 20 min= 5.40
(Nowy York): 145+76=221
221x4=884 min
884 min=14 h 44 min
14.00-14 h 44 min=23.16

:)