1. osiemdziesiat ziaren kawy wazy 12,5g. oblicz ile ziaren jest w 1 kg.
2. maszynistka ma do przepisania 360 stron rękopisu. w ciągu 1 godziny przepisuje 3 strony . ile będzie przepisywać tekst jeżeli pracuje 6 godzin dziennie? jaki procent pracy już wykonała, jezeli przepisała 90 stron

3

Odpowiedzi

2009-11-11T14:36:47+01:00
1)
80 - 12,5g
x - 1000g
proporcja, popularnie na krzyż
12,5x=80000
x=80000/12,5
x=6400
W 1 kilogramie jest 6400 ziaren kawy

2)
1h-3 strony
x- 360 stron
i powtarzamy czynność
3x=360
x=120
Maszynistka potrzebuje 120 godzin
120/6=20 przy tempie 6 godzin dziennie potrzebuje 20 dni

Drugie pytanie:
90/360*100%=25% Po przepisaniu 90 kartek wykonała 25% swojej pracy
2009-11-11T14:37:34+01:00
1
1000:12,5=80
80 Razy 80=6400
Odp; W 1 kilogramie kawy jest 6400 ziaren
2
360:3=120 godzin
120:6=20 dni
90/360 *100%=25%
Odp:Maszynistka będzie przepisywała 20 dni rękopis a wykonała 25% pracy
2009-11-11T14:47:05+01:00
1.
80ziaren - 12,5gram
x - 1kg = 1000g

x= (80*1000)/12,5=80000/12,5=64000

2

90/360*100%=9000/360%=25%
3str.-1h
18str.-6h

360/18=20
Maszynistka będzie przepisywać 20 dni
jezeli przepisała 90str = 25% całej pracy