Odpowiedzi

2009-11-11T14:36:47+01:00
MATERAC

30-100%
x-85
(metoda na krzyż)
x=2550/100
x=25,5 zł- tyle kosztuje materac po obnizce

PIŁKA

8-100%
x-85%
x=680/100
x=6,8zł- tyle kosztuje pilka po obnizce

PARASOL

24-100%
x-85%
x=2040/100
x=20,4zł-tyle kosztuje parasol po obnizce

2009-11-11T14:37:46+01:00
Mam na pewno dobrze bo dostałam za to 5, liczę na najlepszą ocenę

materac:
30 zł*0,15= 30-4=25,5
piłka
8 zł* 0,15 = 8zl-1,2=6,8zł
parasol
24zł*0,15=24-3,6=20,4

2009-11-11T14:38:44+01:00
Przed obniżka
materac-30zł
1%-0,3
100-15=85
85*0,3=25,5
piłka-8zł
1%-0,08
85%-6,8
parasol-24
1%-0,24
85-20,4
odp. naterac kosztował 25,5 zł piłka 6,8 a parasol 20,4 zł