Na mapie podano informacje(na dole zadania podałem wszystko)o zasoleniu niekórych mórz. Odpowiedz na pytania:
a)Ile soli jest w 20kg wody z bałtyku, a ile w tej samej ilości wody z Morza Śródziemngo?
b)Czy w 15 kg wody z Morza Czerwonego jest więcej czy mniej niż 0,5kg soli?
c)Ile trzeba wziąć wody z Morza Czarnego, aby po jej odparowaniu orzymać 5,4kg soli?
d)Wyraź w procentach i w promilach, jakie byłoby zasolenie wody otrzybanej po zmieszaniu 5kg wody z Bałtyku z 5kg wody z Morza Czerwonego.

Morze Bałtyckie 8 promili
Morze Czarne 18 promili
Morze Śródziemne 38 promili
Morze Czerwone 40 promili

prosze o obliczenia, daje 30 pkt za najlepszą muszę to mieć na jutro czyli czwartek ;D pozdrawiam i czekam

2

Odpowiedzi

2009-11-11T15:20:53+01:00
/ -kreska ułamkowa
* -mnożenie
%. -proml

a) 20kg-1000%.
x-8%.
x=8%.*20kg/1000%.=160/1000=0,160kg

b) 15kg-1000%.
x-40%.
x=40%.*15kg/1000%.=600/1000=0,6kg

c) x-100%
5,4kg-19%.
x=100*5,4kg/18=540/18=30
(nie jetem pewna czy ten przykład jest dobrze)

d)M.Bałtyckie
8%.-100%
x-5%
x=5%*8%./100%=40/100=0,4

M.Czerwone
40%.-100%
x-5%
x=5%*40%./100%=200/100=2



0,4plus2=2,4%czyli 24%.
1 3 1
2009-11-11T15:30:17+01:00
A)Ile soli jest w 20kg wody z bałtyku, a ile w tej samej ilości wody z Morza Śródziemngo?
Morze Bałtyckie 8 promili
8g soli w 1000 g roztworu (wody z bałtyku) =1kg
x jest 20kg wody z bałtyku
wystarczy 20 razy zwiększyć
8*20=160g soli
Morze Śródziemne 38 promili
38g w 1kg
x w 20 kg
38*20=760g soli

b)Czy w 15 kg wody z Morza Czerwonego jest więcej czy mniej niż 0,5kg soli?
Morze Czarne 18 promili
18g soli w 1000g wody z Morza Czarnego
x w 15 kg wody z Morza Czerwonego
18*15=270g soli <0,5 kg soli
jest mniej

c)Ile trzeba wziąć wody z Morza Czarnego, aby po jej odparowaniu orzymać 5,4kg soli?
Morze Czarne 18 promili
18g soli w 1000g wody z Morza Czarnego
5,4kg soli w x
5,4 kg *1000g/18g=300kg wody z Morza Czarnego
trzeba odparować 300kg wody z Morza Czarnego

d)Wyraź w procentach i w promilach, jakie byłoby zasolenie wody otrzybanej po zmieszaniu 5kg wody z Bałtyku z 5kg wody z Morza Czerwonego.
8 promili*5kg+40 promili*5kg=x promili *10kg
0,04+0,2=10x
0,24=10x
x=0,024=24 promile
x=2,4%

Morze Bałtyckie 8 promili
Morze Czarne 18 promili
Morze Śródziemne 38 promili
Morze Czerwone 40 promili
1 3 1