Odpowiedzi

  • Użytkownik Zadane
2012-08-02T18:57:17+02:00

x³+x²-2x>0

x(x² + x - 2) > 0

    Δ = 1 - 4 * 1 * 9-2) = 1 + 8 = 9

    √Δ = 3

     x1 = (-1 - 3) / 2 = -4/2 = -2

      x2 = (-1 + 3) / 2 = 2/2 = 1

x(x + 2)(x - 1) > 0

x ∈ (-2, 0) u (1, + oo)

2012-08-02T18:58:42+02:00

Rozwiąże zadanie metodą nietypową a mianowicie przez narysowanie wykresu funkcji

x³+x²-2x=f(x) i oznaczenie na wykresie wartości dodatnich czyli większych od zera.

 

Rysunek w załączniku.

 

Odp.: x∈(-2;0)U(1;+oo)

 

 

 

 

 

 

Pozdrawiam :)