Odpowiedzi

2009-05-04T19:39:44+02:00
X - ładowność pierwszego samochodu
x+2 - ładowność drugiego samochodu

12 kursów pierwszy
12 - 3 = 9 kursów drugi

x * 12 - liczba ton przewieziona przez pierwszy samochód razem
(x+2) * 9 - liczba ton przewieziona przez drugi samochód razem

Przewiozły tyle samo piachu, więc przyrównujemy:

12 * x = (x+2) * 9
12x = 9x + 18
12x - 9x = 18
3x = 18
x = 6

Ładowność pierwszego: x = 6 ton.
Ładowność drugiego: x+2 = 6 + 2 = 8 ton.
2009-05-04T19:40:56+02:00
X-ładowność pierwszego w tonach

12x=12-3(x+2)
12x=9x+18
3x=18
x=6
2+6=8

Odp. ładowność pierwszego wynosi 6t a 2-go 8t
2009-05-04T19:42:04+02:00
X - ładowność pierwszego samochodu = 6t
x+2 - ładowność drugiego samochodu = 8t

9(x+2tony)=12x
9x+18t=12x
3x-12x=-18t
-3x=-18t/:(-3)
x=6t