Odpowiedzi

2009-11-11T19:07:37+01:00
1.

(x+4)+(2x-6)-(2y+3x)+(-4y+2x+1) =
= 9x-1-6y

Odp: Najprostsza postać tego równania to 9x-1-6y.

2.

5a kwadrat-3ab+7- b = a kwadrat-7

b= 5a kwadrat-3ab+7-a kwadrat-7
b= 4a kwadrat-3ab

Odp : Aby otrzymac podana liczbe nalezy odjać wyrazenie 4a kwadrat-3ab.

Mam nadzieje że pomogłem.
2009-11-11T19:30:45+01:00
1.zapisz w jak najprostrzej postaci
(x+4)+(2x-6)=3x -2
-(2y+3x)+(-4y+2x+1)=-6y-x+1
2.jakie wyrażenie należy odjąć od wyrażenia 5a kwadrat-3ab+7,aby otrzymać a kwadrat-7
5a²-3ab+7-x=a²-7
x=4a²+3ab-14
2009-11-11T19:33:12+01:00
1.(x+4)+(2x-6)=x+4+2x-6=3x-2
-(2y+3x)+(-4y+2x+1)=-2y-3x-4y+2x+1=-6y-x+1
2.5a kwadrat-3ab+7= a kwadrat-7
5a kwadrat-3ab+7-a kwadrat+7=0
4a kwadrat-3ab+14