1. W galerii rozpoczęto po sezonową wyprzedaż artykułów.

a) Torebka kosztowała 140 zł. Jaka jest jej cena po obniżce 35% ?

b) Mikser po obniżce o 15% kosztuje 170 zł.Jaka była cena miksera przed obniżką ?

c) Telewizor, który kosztował 2000 zł, kosztuje teraz 1740 zł.O ile procent obniżono jego cene ?



2.

W restauracji Łakomy Kąsek do rachunku doliczany jest 7% napiwek. Do rachunku państwa Kucharskich doliczono 6,65 zł napiwku. Ile złotych zapłacili państwo Kucharscy za obiad w tej restauracji ?

3

Odpowiedzi

2009-11-11T19:31:30+01:00
1. a)
140--- 100%
x-------35%

x= 140*35/100= 49

140 - 49= 91zł

c)
2000---100%
1740----x

x= 1740*100/2000= 87%

100%-87%=13%
2009-11-11T19:32:10+01:00
1.
a)91zł
b)200zł
c)13%
2.
6.65:7=0.95zł
0.96*100=95zł
2009-11-11T19:44:13+01:00
35%z140=35/100*140=4900/100=49zł
140zł-49zł=91zł
Odp. Cena po obniżce wynosi 91zł

100%-15%=85%

85%---170zł
1%-----2zł
100%---200zł
Odp.Cena przed obniżka wynosiła 200zł

2000-1740
----------- *100%=13%
2000
Odp. Jego cene obniżono o 13%


Zad.2
7%---6,65
107%--x
(skracamy procenty)
6,65/7% *107%=711,55/7=101,65zł

Odp. Państwo kucharscy za obiad w restauracji zapłacili 101,65zł

Jest dobrze na 100% bo mam takie samo zad w książce i mam odpowiedzi z tylu

Proszę o najlepszą odpowiedź;]