Odpowiedzi

2009-11-11T19:54:04+01:00
45-33=12-tyle było płotek na początku
12+3=15-tyle jest teraz płotek
15/48=5/16=31,25%
Odp. Teraz płotki stanowią 31,25% wszystkich rybek.
Prosze:))
1 5 1
2009-11-11T19:57:01+01:00
Dane:
Wszystkie rybki - 45
głupiki - 21
neonki - 12
głupiki i neonki razem - 21+12 = 33
płotki <na początku> - 45 - 33 = 12
płotki < później> - 12+3=15
Wszystkie rybki < później> - 45+3=48

Obliczenia:
Płotki <część> - 15/48 / - to kreska ułamkowa
po skróceniu o 3 - 3/16

Odp. Płotki stanowią 3/16 rybek w akwarium.

Serdecznie pozdrawiam :* :)
3 3 3
2009-11-12T00:52:19+01:00
Dane:
Razem- 45
glupiki - 21
neonki - 12
glupiki+neonki razem - 33
płotki₁ - 12
płotki₂ - 15
Wszystkie rybki₂ - 48

Obliczenia:
Płotki (czesc)- ¹⁵₄₈ = ³₁₆


Odp. Płotki to ³₁₆ wszystkich rybek w akwarium.
1 5 1