Witam mam zrobić dwa zadania z fizyki proszę o pomoc.

z.1
Do oświetlenia wystawy użyto świetlówki energooszczędnej o mocy 14 W. Świetlówka jest włączona przez 10 godzin na dobę. Jaki jest koszt energii zużytej przez tę świetlówkę w ciągu roku (365dni)? Cena 1 kWh wynosi 0,40 zł. Zapisz wszystkie obliczenia.

z.2
W ciągu 30 dni w czajniku o mocy 1600 W podgrzewano wodę średnio przez 15 minut dziennie. Oblicz koszt energii elektrycznej zużytej przez czajnik w ciągu tych 30 dni. Przyjmij, że cena 1 kWh energii wynosi 32 gr. Zapisz obliczenia.

2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-11T20:09:46+01:00
Z2.
Obliczenie pracy prądu (w kWh) przepływającego przez czajnik w ciągu 30 dni.
W = P ⋅ t
P = 1600 W = 1,6 kW
t = 15 min = 41 h
W = 1,6 kW ⋅ 41 h ⋅ 30 = 12 kWh
Obliczenie kosztu energii elektrycznej zużytej przez czajnik.
12 ⋅ 32 gr = 384 gr = 3,84 zł
Odp. Koszt zużytej energii elektrycznej wynosi 3,84 zł.
z1.
P=14W=0,014kW
t=10h W=?
rok ma 365dni
1kWh -0,40zl
W=P*t
W= 0,014*10=0,14kWh
Obliczenie kosztu energii elektrycznej zużytej
365*0,14*0,40=20,44 zl
7 1 7
2009-11-11T20:31:18+01:00
14w*10h=140w doba
140*365=51100 na rok to jest 51,1kwh bo 1000w to 1kw
51kwh*0,40=20,44 zł
koszt energii w ciągu roku wynosi 20,44złote
zad2
1600w*15 minut*30 dni
1,6kw*0,25*30=12kwh
12kwh*0,32 zł=3,84 zł
koszt energii w ciągu 30 dni wynosi 3,84 złote
3 3 3