Do szkolnego klubu sportowego tęcza należy 36 chłopców i 24 dziewczynki

do klubu tęcza należy 10% wszystkich dziewcząt i 20% wszystkich chłopców w szkole ile uczniów jest w tej szkole?i oile procent mniej jest w tej szkole chłopców niż dziewczynek?

po sukcesie na zawodach liczba członków klubu wzrosła do 84 osób.o ile procent wzrosła liczba członków tęczy?

3

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-11T20:14:53+01:00
36 ---- 20 %
x ----- 100%

x = 3600/20 = 180
Do szkoły uczęszcza 180 chłopców

24 ---- 10%
x ----- 100%

x = 2400/10 = 240

Do szkoły uczęszcza 240 dziewczynek

W szkole jest razem 180 + 240 = 420 osób
--------------------------------------------------------------
240 ---- 100%
180 --- x

x = 18000/240 = 75%

100% - 75% = 25%
W szkole jest 0 25% mniej chłpców niż dziewczynek
-------------------------------------------------------------------------
60 ---- 100%
144 ------ x

x = 14400/60 = 240%

240 - 100 = 140%

Po dojściu 84 osób liczba wzrosła o 140 %




1 5 1
2009-11-11T20:14:54+01:00
24 dziewczynek to 10 % wszystkich dziewczynek w szkole, więc układamy proporcję:
24-10%
x-100%
x=24*100/10
Chyba nie będzie ci już trudno obliczyć? Następnie, 36 chłopców to 20 % wszystkich chłopców w szkole.
36-20%
x-100%
x=36*100/20
Potem dodajesz liczbę wszystkich chłopców i dziewczyn i masz już odpowiedź na pytanie :)

2009-11-11T20:22:57+01:00
24 * 10% = 10/100 * 24 = 1/10 * 24 = 24/10 = 2,4 %
20% * 36 = 20/100 * 36 = 2/10 * 36 = 72/10 = 7,2 %
w tej szkole jest o 4,8 % wiecej chlopcow
reszty nie wiem