Odpowiedzi

2009-11-12T07:17:00+01:00
(x+5)(y-2)=(x+2)(y-1)

xy -2x + 5y + 10 = xy - x + 2y - 2
xy - xy - 2x + x + 5y - 2y = -2 -10
- x + 3y = - 12


(x-4)(y+7)=(x-3)(y+4)

xy + 7x - 4y - 28 = xy + 4x - 3y - 12
xy + 7x - 4y - xy - 4x + 3y = - 12 + 28
3x - y = 16
2009-11-12T07:27:26+01:00
(x+5)(y-2)=(x+2)(y-1)
xy-2x+5y+10=xy-x+2y-2
-x+3y=-12

(x-4) (y+7)=(x-3) (y+4)
xy+7x-4y-28=xy+4x-3y-12
3x-y = 16



jeżeli to jest układ równań to

(x+5)(y-2)=(x+2)(y-1)
(x-4)(y+7)=(x-3)(y+4)

xy-2x+5y-10=xy-x+2y-2
xy+7x-4y-28=xy-3y-12

-2x+5y-2y+x=10-2
-4y+3y+7x=28-12

-x+3y=8
7x-y=16/*3

-x+3y=8
21x-3y=48
---------------+
20x=40/:20
x=2

przepraszam ale musze juz iść do szkoły, 2 podstaw pod X w jednym z pierwszych równań i dopisz później x=2
2009-11-12T08:59:24+01:00
(x+5)(y-2)=(x+2)(y-1)
xy-2x+5y-10=xy-x+2y-2
xy-xy-2x+x+5y-2y=-2+10
-x+3y=8

(x-4)(y+7)=(x-3)(y+4)
xy+7x-4y-28=xy+4x-3y-12
xy-xy+7x-4x-4y+3y=-12+28
3x-y=16

-x+3y=8
3x-y=16/3

-x+3y=8
9x-3y=48

8x=56/8
x=7

-7+3y=8
3y=8+7
3y=15/3
y=5

Odp. x=7, y=5