Pomiędzy uczniów klasy 5a rozdzielono 81 mandarynek, 108 batonów i 135 cukierków czekoladowych. Ilu uczniów jest w tej klasie, jeżeli wiesz, że uczniów jest więcej niż 10 i każdy uczeń otrzymał tę samą liczbę mandarynek, tę samą liczbę batonów i tę samą liczbę cukierków?

3

Odpowiedzi

2009-11-12T14:46:52+01:00
2009-11-12T14:48:42+01:00
Trzeba znaleźć największy wspólny dzielnik dla liczb 108, 135, 81, który jest większy od 10

NWD=27

Sprawdzenie:
108/27=4
135/27=5
81/27=3

W klasie jest 27 uczniów.
1 5 1
2009-11-12T14:48:37+01:00
Batony = 108
mandarynki = 81
cukierki = 135
uczniowie >10
musimy znależc dzielnik wszystkich liczb wiekszy od 10
takim dzielnikiem jest 27
batony = 108 = 27 * 4
mandarynki = 81 = 27 * 3
cukierki = 135 = 27 * 5
Odp: W klasie było 27 uczniów.
3 4 3