1. a) Nakład szkolnej gazetki zwiększono trzykrotnie. O ile procent zwiększono nakład gazetki?
b) We wrześniu lodziarnia sprzedała 10 razy mniej lodów niż w sierpniu. O ile procent zmalała sprzedaż lodów we wrześniu w porównaniu z sierpniem?
c) Tomek w grudniu wysłał o 150% więcej sms-ów niż w listopadzie. Ile razy więcej sms-ów wysłał w grudniu?
d) W repertuarze pewnego kina filmów polskich jest o 40% mniej niż filmów zagranicznych. Jaki procent wszystkich filmów w repertuarze tego kina stanowią filmy polskie?

proszę o obliczenia do wszystkich przykładów!!!

3

Odpowiedzi

2009-11-12T15:15:39+01:00
1. a) 300 % 3 razy więcej =300%
b) 1000% 10*100%= 1000
c) 15 150:10=15
d) nie wiem strzelam na 40%
Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-12T15:16:28+01:00
A) 100*3=300%
b) 100:10=10%
c) 150-100=50%
50%=1/2
Odp.: O dwa razy więcej.
d) polskie x
zagarniczne x+40%

100%-40%=60%
60%:2=30% - filmy polskie


2009-11-12T16:04:12+01:00
A 100%*3=300%
b 100% :10=10%
c nie wiem jak to zapisac ale wychodzi 1,5 razy wiecej
d tu wychodzi 30% ale nie wiem jak zapisac