Hej.Mam zad. z matmy i muszą być dokładne obliczenia.

1.W pewnej szkole uczy się 560 uczniów, w tym 240 dziewcząt. O ile procent więcej jest w tej szkole chłopców niż dziewcząt? O ile procent mniej jest dziewcząt niż chłopców?

2.Pan Zygmunt dostał podwyżkę i zamiast 1600 zł zarabia 1800 zł. Podwyższył więc kieszonkowe swojej córki o taki sam procent. Córka dostawała dotychczas 20 zł kieszonkowego. Ile będzie dostawać teraz?

2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-12T16:23:47+01:00
560-240=320
320-240/240=80/240=1/3=0,33=33 1/3%
Odp.W szkole jest o 33% więcej chłopców niż dziewczyn.

320-240/320=80/320=1/4=0,25=25%
Odp.Jest o 25% mniej dziewcząt niż chłopców.


1600 zł - dotychczasowa wypłata
1800 zł - wypłata po podwyżce
20 zł - dotychczasowe kieszonkowe córki
1600 zł - 100%
? - 1%
16 zł - 1%
1800 zł - ?
1800 zł - 112,5 %
112,5 % - 100 % = 12,5 % - o tyle podwyższył kieszonkowe córki
12,5 % z 20 zł = 12,5/100 * 20 zł = 2,5 zł
20 zł + 2,5 zł = 22,5 zł

Teraz córka będzie mieć 22,5 zł kieszonkowego.
2009-11-12T16:50:56+01:00
1.560-240=320
320-240/240=80/240=1/3=0,33=33 1/3%
Odp.W szkole jest o 33% więcej chłopców niż dziewczyn.

320-240/320=80/320=1/4=0,25=25%
Odp.Jest o 25% mniej dziewcząt niż chłopców.


2.1600 zł - dotychczasowa wypłata
1800 zł - wypłata po podwyżce
20 zł - dotychczasowe kieszonkowe córki
1600 zł - 100%
? - 1%
16 zł - 1%
1800 zł - ?
1800 zł - 112,5 %
112,5 % - 100 % = 12,5 % - o tyle podwyższył kieszonkowe córki
12,5 % z 20 zł = 12,5/100 * 20 zł = 2,5 zł
20 zł + 2,5 zł = 22,5 zł-wynik

Odp.Teraz córka będzie mieć 22,5 zł kieszonkowego.