Odpowiedzi

2009-11-12T17:04:01+01:00
K - 30 osób
P -

20% z 30 = 6
6 + 30 = 36

S =

90% z 36
: 9 ( ) : 9
10% 4
x10 ( ) x10
100 % 40

Załoga Korsarza liczyła 40 osób : )
1 1 1
Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-12T17:07:10+01:00
20 % * 30=20/100 * 30/1 =6
30+6=36 - załoga Pirata
10 % * 36= 10/100 * 36/1=18/5=3,6
10 % : 36=1/360
20%=6
10%=3+1=4
załoga Szypera: 36plus4r0wna sie 40
Odp. zaloga Szypera liczy 40 osob.
2009-11-12T17:07:18+01:00
Pirat = 120% * korsarz
Pirat = 90% * szyper
korsarz = 30 osób
szyper = 40 osób

120/100*30 = 36 osób

90/100 * szyper = 36 |: 90/100
szyper = 36 * 100/90 = 40 osób

Odp. Na statku szyper było 40 piratów.

P.S. * - mnożenie, / kreska ułamkowa :]