Odpowiedzi

2009-11-12T18:19:11+01:00
Wszystkie pączki- 2000
pączki sprzedane przez cukiernię Bajaderka- 30% z 2000 -> 0,3×2000=600
pączki sprzedane przez cukiernię Szarlotka- 2000-600=1400

600 - 100%
1400- x%

x%-1400×100/600
x%=233 1/3

O: W cukierni szarlotka sprzedano o 233 1/3% pączków więcej niż w cukierni Bajaderka.
2009-11-12T21:12:16+01:00
30/100 * 2000 = 600
2000-600=1400
1400-600=800
800/600 *100% = 400/3% = 133 i 1/3%

W Szarlotce sprzedano o 133i 1/3% wiecej.


Pozdrawiam! :)