Odpowiedzi

2009-11-12T19:13:55+01:00
Ax-2bx+3x=x(a-2b+3)

8a³b-12a²b+4ab²=4ab(2a²-3a+b)


4x³y-10x²y²+2xy³=2xy(2x²-5xy+y²)


-8k²+8k-8=-8(k²-k+1)


2xn+4xny=2xn(1+2y)
Najlepsza Odpowiedź!
  • KaVa
  • Rozwiązujący
2009-11-12T19:18:09+01:00
Nie podałes polecenia, jednak domyślam sie ze chodzi o uproszczenie, mogło tez chodzic o znalezienie miejsc zerowych. Napisz do mnie to Ci rozwiąże. Jednak musisz podać polecenie. Dla pierwszej mojej teori napisze:

ax-2bx+3x=x(a-2b+3)

8a³b-12a²b+4ab²=4ab(2a²-3a+1)

4x³y-10x²y²+2xy³=2xy(2x²-5xy+y²)

-8k²+8k-8=8(k²+k+1)

2xn+4xny=2xn(1+2y)
2009-11-12T19:19:28+01:00
A)ax-2bx+3x= x(a-2b+3)

b)8a³b-12a²b+4ab²=4ab(2a²-3a+b)

c)4x³y-10x²y²+2xy³=2xy(2x²-5xy+y²)

d)-8k²+8k-8=-8(k²-k+1)

e)2xn+4xny=2xn(1+2y)