1.GŁÓWNA CZĘŚĆ WIELKIEGO MURU CHIŃSKIEGO MA DŁUGOŚĆ 3460KM. ILE dni musiałbyś przeznaczyć na przejście całego muru z prędkością 5km/h,zakładając,że dziennie możesz iść przez 8 godzin?


2.a) Poziom wody w wannie przy maksymalne odkręconym kranie podnosi się z prędkością 4cm/min. W jakim czasie wanna o głębokości 40c, napełni się do połowy???

b) Tę samą wannę napełniono po brzegi. Po jakim czasie woda w wannie spłynie całkowicie, jeśli podczas opróżnienia wanny poziom wody obniży się średnio o 3 cm w ciągu 1 minuty???


Proszę o pilną odpowiedź

2

Odpowiedzi

2009-11-13T11:56:30+01:00
1. 3460 km
s=v*t
s=5km/h * 8h = 40km

3460 km :40 km = 86,5 km w przyblizeniu 87 dni
6 3 6
Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-13T13:03:48+01:00
1)5x8=40lm
3460÷40=86.5≈87dni
odp. Trzeba przeznaczyć 87 dni
2)40cm ÷2=20cm
20cm÷4cm/min=5min
odp. Wanna napełni się do połowy po 5 min

40cm÷3cm/min≈13min
odp.Woda spłynie po 13 min
13 4 13