Zad 1 .
Po obniżce cen o 10% za kurtkę zapłacono 450zł. Ile kosztowała ta kurtka przed obniżką ?
Zad 2 .
Cenę garsonki przed sezonem podniesiono o 20%, a po kilku miesiącach obniżono o 10% i można było ją kupić za 270zł. Ile kosztowała ta garsonka na początku ?
Proszę o rozpiskę !

2

Odpowiedzi

2009-11-12T21:53:58+01:00
1.
450zł-90%
x-100%
x=45000/90=500zł
Przed obniżką kosztowała 500 zł.

2.
270zł-90%
x-100%
x=27000/90=300zł

300zł-80%
x-100%
x=30000/80=375zł

375zł kosztowała na początku

nie jestem pewna drugiego...
Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-12T21:57:56+01:00
Ad. 1
100% - x zł
90% - 450 zł
x= 100*450 :90=45000:90=500zł
odp. kurtka przed obniżką kosztowała 500zł
ad 2
100% - x zł
110% - 270zł
(100%+20%-10% = 110%)
100*270:110=27000:110 = 245,45zł z przybliżeniem
nie jestem pewna tej 2 odpowiedzi.