1. Dwaj sąsiedzipan Jan i pan Kazimierz, hodują gołębie.Mają ich razem 47. Pan Jan ma o 12% gołębi mniej niż pan Kazimierz. Ile gołębi ma każdy z tych panów?

2.W szkole podstawowej Nr14 uczy się 903 uczniów.Liczba dziewcząt stanowi 86% liczby chłopców. Oblicz, ilu chłopców i ile dziewcząt uczy się w tej szkole.

3

Odpowiedzi

2009-05-05T20:43:56+02:00
1.
x - gołębie pana Jana
y - gołębie pana Kazimierza

x + y = 47
x = 0,88y
1,88y = 47
y = 25
x = 22

2.
x - liczba dziewcząt
y - liczba chłopców

x + y = 903
x = 0,86y
1,86y = 903
y = 485
x = 418
2009-05-05T20:43:59+02:00
1)
x-ilość gołębi pana Kazimierza

x+1,12x=47
2,12x=47
x=22
x+0,12=47-22
x+0,12=25
odp. Pan Kazimierz ma 22 gołębie a pan Jan 25
2)
903-uczniów
x- chłopców
0,86x-dziwczynki

x+0,86x=903
1,86x=903
x=485
0,86x=903-485
0,86x=418

odp w szkole jaest 418 dziewczynek i 485 chłopców
2009-05-05T20:44:55+02:00
Zad 1.
x-ilosc golebi Jana
y-ilosc golebi Kazimierza

x+y=47
(y-x)/y=0,12 dwa rownania i dwie niewiadome

y-x=0,12y
x=47-y podstawiam
y-47+y=0,12y
1,88y=47
y=47/1,88=25
x=47-25=22
ODP. ilosc golebi Jana 22
ilosc golebi Kazimierza 25

2.W szkole podstawowej Nr14 uczy się 903 uczniów.Liczba dziewcząt stanowi 86% liczby chłopców. Oblicz, ilu chłopców i ile dziewcząt uczy się w tej szkole.
x-ilosc chlopcow
y-ilosc dziewczat

x+y=903
y=0,86x podstawiam
x+0,86x=903
1,86x=903
x=903/1,86=485,48 przyjmuje x=485 /podejrzewam blad w tresci zadania/
y=903-485=418

Odp ilosc chlopcow 485 ilosc dziewczat 418
PS
/podejrzewam blad w tresci zadania/