Odpowiedzi

2009-11-12T20:19:15+01:00
X-waga kity
4x-waga morusa

x+4x=25
5x=25
x=5
4*5=20

Kita waży 5kg, a morus 20kg.
1 5 1
2009-11-12T20:20:22+01:00
X+y=25
morus x4
25:5=5
25-5=20
kita = 5
moruc = 20
1 5 1
2009-11-12T20:21:34+01:00
Kita i morus razem: 25 kg
morus: x
kita: x/4
x+x/4=25
4x+x=100
5x=100
x=20

20/4=5

Odp. Morus waży 20kg, a Kita 5 kg.

1 5 1