Odpowiedzi

2009-11-12T21:18:33+01:00
A) f(x)= (x²-9)(2x+4) x=3 x=-3 x=-2
b) f(x)= x²+3 brak miejsc zerowych
c) f(x)= (25-x²)(4x²-9) X=5 X=-5 X=3/2 x=-3/2
d) f(x)= 5/(2x+1) brak
e) f(x)= (2x-6)/(x²-2) x=3
f) f(x)= (3-x)/(x²-2) x=-3
g) f(x)= 4/(2-1) brak
h) f(x)= (x²-4)/(2x-1) x=2 x=-2
i) f(x)= x²/(1-x) X=0
Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-12T21:27:01+01:00
A) f(x)= (x²-9)(2x+4)
0= (x²-9)(2x+4)
0=2x³+4x²-18x-36
0=x²(2x+4)-9(2x+4)
0=(x²-9)(2x+4)
0=x²-9 ∨ 0=2x+4
x²=9 2x= -4|:2
x=3 ∨ x=-3 x=-2
miejsca zerowe funkcji to : (3,0) (-3,0) (-2,0)

b)f(x)= x²+3
0= x²+3
x²=-3
żadna liczba podniesiona do kwadratu nie da liczby ujemniej więc funkcja ta nie ma miejsc zerowych

c) f(x)= (25-x²)(4x²-9)
0= (25-x²)(4x²-9)
0= 25-x² ∨ 0=4x²-9
x²=25 4x²=9|:4
x=5 ∨ x=-5 x²=9/4
x=3/2 ∨ x=-3/2

miejsca zerowe funkcji to: (5,0) (-5,0) (3/2,0) (-3/2,0)

d) f(x)= 5/(2x+1)
0= 5/(2x+1)| *(2x+1)
0≠5 równanie sprzeczne, brak miejsc zerowych

e) f(x)= (2x-6)/(x²-2)
0= (2x-6)/(x²-2)|*(x²-2)
0=2x-6
2x=6|:2
x=3
miejsce zerowe: (3,0)

f) f(x)= (3-x)/(x²-2)
0= (3-x)/(x²-2) |*(x²-2)
0=3-x
x=3
miejsce zerowe: (3,0)
g) f(x)= 4/(2-1) - chyba tu jest jakiś błąd bo we wzorze funkcji nie ma x

h)f(x)= (x²-4)/(2x-1)
0= (x²-4)/(2x-1) |*(2x-1)
0=x²-4
x²=4
x=2 ∨ x=-2
miejsca zerowe to :(2,0) (-2,0)

i)f(x)= x²/(1-x)
0= x²/(1-x) |*(1-x)
x²=0
x=0
miejsce zerowe : (0,0)