Na wycieczkę do Brukseli pojechalo 38 uczniów i 4 opiekunów. Zarezerwowano dla nich nocleg w pokojach dwu i trzyosobowych. Cała grupa nocowała w 17 pokojach. Wszystkie zarezerwowane pokoje były w pełni wykorzystane. Ile zarezerwowano pokoi dwuosobowych a ile trzy osobowych ? Zapisz obliczenia i wyjaśnij krok po kroku co robisz.

3

Odpowiedzi

2009-11-12T22:36:19+01:00
38+4=42 - liczysz łączną liczbę uczestników wycieczki

x-liczba pokoi trzyosobowych
y-liczba pokoi dwuosobowych

3x+2y=42 - 3x bo 3 osoby na jeden pokój, 2y bo 2 osoby na jeden pokój
x+y=17 - razem jest 17 pokoi
y=17-x
3x+2(17-x)=42 - za y wkładasz 17-x
3x+34-2x=42
x=8
y=17-8
y=9

odp: 8 pokoi trzyosobowych i 9 pokoi dwuosobowych
4 4 4
2009-11-12T22:38:06+01:00
Razem pojechało 38 +4 = 42 osoby.
x - liczba pokoi 2 -osobowych,
17 - x - liczba pokoi 3 - osobowych.
mamy
2*x + (17 -x)*3 = 42
2x + 51 -3x = 42
x = 51 - 42 = 9
17 - x = 17 - 9 = 8
Odp.
Zarezerwowano 9 pokoi dwuosobowych oraz 8 trzyosobowych.
spr. 9*2 + 8*3 = 18 + 24 = 42.
1 4 1
2009-11-12T22:38:55+01:00
X - pokój 2-osobowy
y - pokój 3-osobowy

(x+y=17
(2x+3y=42

(x=17-y
(34-2y+3y=42

(y=8
(x=17-8

(y=8
(x=9


dwa nawiasy jeden pod drugim użyłem zamiast klamry układu równań.