Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-12T22:37:10+01:00

Oblicz wartość wyrażenia
W= - 4(x-5)+3(x+3)-(x-8) jeżeli wiesz, że liczba xε(-3;5)

zapewne zamiast nawiasów była wartość bezwzględna bo wtedy zadanie to nabiera sensu.
zatem

W= - 4Ix-5I+3Ix+3I-Ix-8I
wex sobie jakąś liczbę z tego przedziału np. 4
i sprawdzaj czy wartość pod wartością bezwzględną jest dodatnia ( opuszczasz jak nawias), czy ujemna ( zmieniasz znaki)

W= - 4Ix-5I+3Ix+3I-Ix-8I=-4(-x+5)+3(x+3)-(-x+8)=4x-20+3x+9+x-8=8x-19
2 5 2
2009-11-12T22:45:51+01:00
W= - 4Ix-5I+3Ix+3I-Ix-8I=-4(-x+5)+3(x+3)-(-x+8)=4x-20+3x+9+x-8=8x+19


proszę
1 4 1
2009-11-12T23:04:54+01:00
4(x-5)+3(x+3)-(x-8) jeżeli wiesz, że liczba xε(-3;5)
4x-20+3x+9-x+8= 6x+3
1 4 1