Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-12T23:09:28+01:00
Usuń niewymierność z mianownika

4-√3
−−−− =(4-√3)(√5-1)/(√5+1)(√5-1)=
√5+1

(4√5-4-√15+√3)/5-1= (4√5-4-√15+√3)/4
2009-11-12T23:11:57+01:00
Mnożymy i licznik i mianownik przez to co jest w mianowniku,ale z przeciwnym znakiem i otrzymasz,: w liczniku:[4-√3][√5-1]=4√5-4-√15+√3 w mianowniku:[√5+1][√5-1]=5-1=4 czyli w liczniku będzie:4√5-√15+√3-4 a w mianowniku 4-pozdrawiam
2009-11-12T23:12:44+01:00
4-√3 4-√3 √5-1 4√5-4-√15+√3 4√5-4-√15+√3
−−−− = -------- * ------- = ------------------- = ----------------------
√5+1 √5+1 √5-1 5-1 4





wszystko wynika ze wzoru skróconego mnożenia - (a-b)(a+b)=a²-b²
trochę się zepsuło, ale może się połapiesz;d