Odpowiedzi

2009-11-13T10:59:36+01:00
X - walizka taty
y - walizka mamy
z - walizka Michała

x + y + z = 37kg

m - masa Michała
m + x = 70,2 kg => x = 70,2 kg - m
m + y = 63,3 kg => y = 63,3kg - m
m + z = 60 kg =>z = 60 kg - m
Podstawiamy do równania - > x + y + z = 37kg
70,2 - m + 63,3 - m + 60 - m = 37kg
193,5 - 3m = 37 kg
193,3 - 37kg = 3m
3m = 156,5
m = 156,5 : 3
m = 52 ⅙ kg
2009-11-13T11:02:41+01:00
X waga Michala
a waga walizki taty
b waga walizki mamy
c waga walizki Michala
a+b+c=37
x+a=70,2
x+b=63,3
x+c=60

dodajemy trzy ostatnie rownania do siebie i mamy
x+a+x+b+x+c=70,2+63,3+60

3x+a+b+c=193,5
3x+ 37=193,5
3x=193,5-37
3x=156,5
x=156,5/3=313/6=52⅙=52,16

Michal wazy 52,16kg
Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-13T11:05:32+01:00
X - waga Michała
waga Michała z walizką:
taty - 70,2 kg
mamy - 63,3 kg
swoją - 60kg

razem walizki ważą - 37 kg

Rozwiążę to za pomocą równania.

70,2 - x + 63,3 - x + 60 - x = 37
193,5 - 3x = 37
- 3x = - 156,5 / : (-3)
x = 52,2 (w zaokrągleniu oczywiście)

Sprawdźmy, czy dobrze policzyłem.
70,2 - 52,2 = 18
63,3 - 52,2 = 11,1 (przyjmijmy 11)
60 - 52,2 = 7,8 (przyjmijmy 8)
18 + 11 + 8 = 37

Wiem, że to wszystko niedokładnie jest obliczone, ponieważ wynik z równania wynosi 52,166666666666666666666666666667 , ale mam nadzieję, że pomogłem. ;)