Podane wyrażenie zapisz w postaci sumy algebraicznej a następnie oblicz jej wartość liczbową
(2x + y)razy(3x - 2y)długa kreska ułamkowa a pod spodem kreski
x² + y² błagam o pomoc i o nie podawanie samego wyniku tylko rozpisanie krok po kroku skąd on się wziął

3

Odpowiedzi

2009-11-13T13:06:42+01:00
(2x+y)*(3x-2y)/x²+y²=
=6x²-4xy+3xy-2y²/x²+y²=
=6x²-xy-2y²/x²+y²= 6-xy-2=
=4-xy
2009-11-13T13:13:57+01:00
(2x+y)×(3x-2y)/x²+y² = 6x²-4xy+3xy-2y²/x²+y² = 6x²-xy-2y²/x²+y² = 6-xy-2 = 4-xy
Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-13T14:21:20+01:00
(2x+y)*(3x-2y)/x²+y²=
=6x²-4xy+3xy-2y²/x²+y²=
=6x²-xy-2y²/x²+y²= 6-xy-2=
=4-xy