1.
a) Za jedną akcje firmy Kex trzeba było wczoraj zapłacic 52,50 zł, a dzisiaj o 4,20 zł więce. O ile procent podrożały akcje tej firmy?
b) Za jedną akcję firmy Bax trzeba było wczoraj zapłacić 30 zł, a dzisiaj kosztują 28,50 zł. O ile procent staniały akcje tej firmy.
2. Cena jednego kilograma jabłek na targu wynosi 2,4 zł. Te same jabłka w sklepie kosztują 3 zł.
a) O ile procent cena jabłek w sklepie jest wyższa od ich ceny na targu?
b) O ile procent tańsze są jabłka na targu niż w sklepie?
3. Cenę pewnego towaru podwyższono z 450 zł na 540 zł, a po sezonie obniżono o taki sam procent. O ile procent cena tego towaru po sezonie była niższa od ceny początkowej?

3

Odpowiedzi

2009-11-13T16:31:54+01:00
1.
56,7 / 52,5 * 100% = 108%

108 - 100 = 8%
b
30 zł -------100%
28,5 ---- x

x = 2850/30 = 95%

100 - 95 = 5%

2.
Najlepsza Odpowiedź!
  • Użytkownik Zadane
2009-11-13T16:41:06+01:00
Zd.1 a)
4,20/52,50=42/525 x 100/1% = 8%
Odp.: Akcje podrożały o 8%
b) 30-28,50= 1,5
1,5/30= 15/300 x 100/1%= 5%
Odp. Akcje stanialy o 5%
Zad.2 a)
3-2,40= 0,6
0,6/2,40=6/24 x 100/1% = 25%
Odp.Jablka w sklepie sa drozsze o 25 %
b) 3-2,40=0,6
0,6/3= 6/30 x 100/1% = 20%
Odp. Jablka sa tansze na targu o 20%
2009-11-13T16:57:24+01:00
Zd.1 a)
4,20/52,50=42/525 x 100/1% = 8%
b) 30-28,50= 1,5
1,5/30= 15/300 x 100/1%= 5%
Zad.2 a)
3-2,40= 0,6
0,6/2,40=6/24 x 100/1% = 25%
b) 3-2,40=0,6
0,6/3= 6/30 x 100/1% = 20%