Oblicz wartości liczbowe wyrażeń dla podanych wartości zmiennych.
a) 7(x²-3x-2)-3(x²-6x+1) dla x= -0,2
b) x(3xy-y)-y(x²-xy+x) dla x= -1 , y=1/5

Wyłącz wspólny czynnik przed nawias
a) 7xy-21x
b) ab²-a²c
c) k²l-kl²
d) x³-2x²+x
e) 3ab²-2a²b-ab
f) 1/2ac² - 1/4a²+ 1/2a


2

Odpowiedzi

2009-11-13T16:56:34+01:00
A) 7(x²-3x-2)-3(x²-6x+1) dla x= -0,2
7(-1.36)-3(2,24)=2,8
b)x(3xy-y)-y(x²-xy+x) dla x= -1 , y=1/5

-1(-4/5)-1/5(1/5)= 19/25

2.
a) 7xy-21x= 7x(y-3)
b) ab²-a²c= a(b²-ac)
c) k²l-kl²=kl(k-l)
d) x³-2x²+x=x²(x-2)
e) 3ab²-2a²b-ab=ab(3b-2a-1)
f) 1/2ac² - 1/4a²+ 1/2a=1/2a(c²-1/2a+1)

24 3 24
2009-11-13T17:00:23+01:00
7(x²-3x-2)-3(x²-6x+1) dla x= -0,2
7(-0,2²-3*-0,2-2)-3(-0,2²-6*-0,2+1)=
7(0,04-(-0,6)-2)-3(0,04-1,2+1)=
7(-1,36)-3(-0,16)=-9,68--0,48=10,16


x(3xy-y)-y(x²-xy+x) dla x= -1 , y=1/5
-1(3*-1*0,2-0,2)-0,2(-1²-(-1)*0,2+(-1))=
-1(-0,8)-0,2(1--1,2)=0,8--0,44=1,24


a) 7xy-21x=7x(y-3)
b) ab²-a²c=a(b²-ac)
c) k²l-kl²=kl(k-l)
d) x³-2x²+x=x(x²-2+1)
e) 3ab²-2a²b-ab=ab(3b²-2a-1)
f) 1/2ac² - 1/4a²+ 1/2a=1/2a(c²-1/2a+1)

nie wiem czy to jest dobrze ale próbowałam ci pomóc


84 1 84