Prosze z odpowiedziami i działaniami:)tu są 3 zadania;]
tnX z gÓry <3
1.Skrzynka, w której znajduje się 12 jednakowych słoików z powidłami waży 6,1kg, a pusta skrzynka waży 70 dag.Ile waży 1 słoik ?

2.Pani Maria Przygotowuje kompoty na zimę.Na 3 kg czereśni potrzebuje 12 litrowych słoików.Ile takich samych słoików powinna przygotować na 4,5 kg czereśni ?

3.Samochód z ulami wyruszył z Lipowa o godzinie 22:55 i przybył na wrzosowisko po 50 minutach.Ustawienie uli na wrzosowisku zajeło półtorej godziny.O której godzinie zakończono ustawianie uli?

2

Odpowiedzi

2009-11-13T17:53:48+01:00
1]
6,1kg- 0,7kg=5,4kg
5,4kg / 12 = 0,45kg
odp; słoik waży 0,45kg

2]
3------12
4,5-------x
3x=12*4,5
3x=54/3
x=18
Odp.. potrzebuje 18 słoików

3]
22:55 + 50 min + 1,5 h= 22:55 + 50 min= 23:45+60 min + 30 min =01:15

odp: rozstawianie uli zakonczono o 01:15
1 5 1
2009-11-13T19:04:28+01:00
1.

Dane :
12 - liczba słoików
6,1 kg to 610 dag - waga skrzynki ze słoikami
70 dag - waga samej skrzynki
Szukane :
? - jeden słoik
Rozwiązanie :
610-70 = 540 [dag] (skrzynka ze słoikami minus waga samej skrzynki)
540 : 12 = 45 [dag] (wynik podzielony przez ilość słoików)
Odpowiedź :
Jeden słoik waży 45 dag.

2.

Dane :
3kg - waga czereśni
12 - liczba słoików użytych na 3 kilogramy czereśni
4,5kg - druga waga czereśni
Szukane :
Ile słoików potrzeba na 4,5 kg czereśni
Rozwiązanie :
12 : 3 = 4 (liczba słoików podzielona przez początkową wagę czereśni)
4 * 4,5 = 18 (wynik pomnożony przez drugą wagę czereśni)
Odpowiedź :
Potrzeba 18 słoików na 4,5 kg czereśni.

3.

Dane:
22:55 = 22h i 25min - wyruszył
50 min - jechał
1,5 h = 1h i 30min - rozładowywał ule
Szukane :
O której skończył ?
Rozwiązanie :
22h 25min + 50min = 23h i 45 min (czas wyjazdu plus czas w jakim pokonał daną drogę)
23h 45min + 1h 30min = 01h 15min [następny dzień] (wynik plus czas w jakim rozładowywał ule)
Odpowiedź :
Skończył o 01:15.
2 5 2