Uzypełnij:

a) Kwota 15 zł stanowi ....%kwoty 150zł.

b)20% masy 36kg to .....kg.

c)Gdy liczbę 60 zwiększono o 25% to otrzymano......

d)Gdy liczbę ...... zmniejszono o 90%, to otrzymano 13.

e)Kwota 200zł to o ......% więcej niż 160zł.

f)W gimnazjum nr 52 jest 300 uczniów ,a w gimnazjum nr 1 jest o 150%uczniów więcej, czyli w obu tych szkołach jest razem ....... uczniów.

g)List protestacyjny do dyrektora fabryki podpisało 20 osób ,czyli 40%pracowników.Aby protest poparło 50% pracowników ,pod listem musi się podpisać jeszcze ....... osób.

h)W pewien środowy wieczór 30% telewidzów oglądało mecz piłkarski ,ale aż 50% z nich wyłączyło telewizor po pierwszej połowie meczu.Wobec tego poczatek drugiej połowy oglądało ........% telewidzów.

3

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-13T18:11:46+01:00
A) Kwota 15 zł stanowi 10%kwoty 150zł.

b)20% masy 36kg to 7,2kg.

c)Gdy liczbę 60 zwiększono o 25% to otrzymano 75

d)Gdy liczbę 130 zmniejszono o 90%, to otrzymano 13.

e)Kwota 200zł to o 20% więcej niż 160zł.

f)W gimnazjum nr 52 jest 300 uczniów ,a w gimnazjum nr 1 jest o 150%uczniów więcej, czyli w obu tych szkołach jest razem 1050 uczniów.

g)List protestacyjny do dyrektora fabryki podpisało 20 osób ,czyli 40%pracowników.Aby protest poparło 50% pracowników ,pod listem musi się podpisać jeszcze 5 osób.

h)W pewien środowy wieczór 30% telewidzów oglądało mecz piłkarski ,ale aż 50% z nich wyłączyło telewizor po pierwszej połowie meczu.Wobec tego poczatek drugiej połowy oglądało 15% telewidzów.
1 5 1
2009-11-13T18:26:09+01:00
A) Kwota 15 zł stanowi 10%kwoty 150zł.

b)20% masy 36kg to 7,2kg.

c)Gdy liczbę 60 zwiększono o 25% to otrzymano 75.

d)Gdy liczbę 130% zmniejszono o 90%, to otrzymano 13.

e)Kwota 200zł to o 25% więcej niż 160zł.

f)W gimnazjum nr 52 jest 300 uczniów ,a w gimnazjum nr 1 jest o 150%uczniów więcej, czyli w obu tych szkołach jest razem 1050 uczniów.

g)List protestacyjny do dyrektora fabryki podpisało 20 osób ,czyli 40%pracowników.Aby protest poparło 50% pracowników ,pod listem musi się podpisać jeszcze 5 osób.

h)W pewien środowy wieczór 30% telewidzów oglądało mecz piłkarski ,ale aż 50% z nich wyłączyło telewizor po pierwszej połowie meczu.Wobec tego poczatek drugiej połowy oglądało 15% telewidzów.
2009-11-13T18:33:30+01:00
A) 15 x 100\150 =15 x 2\3 =5 x 2/1 (skróć 150 i 100 a potem 3 i 15)
Kwota 15 zł stanowi 10 % kwoty 150zł.
b) 20 x 36/100 = 1x36/5 = 36/5 = 7 1/5 kg = 7,2 kg
20% masy 36kg to 7,2 kg.
c) 60 x 25/100 =15x 1/1 = 15
60 +15 = 75
Gdy liczbę 60 zwiększono o 25% to otrzymano 75

d) 13 = 10 %
13 x 10 = 130

130 x 90/100= 13 x 90 /10 13 x 9/ 1 = 117/1 = 117
130 - 117 = 13
Gdy liczbę 130 zmniejszono o 90%, to otrzymano 13

e) 200 - 160 = 40
40 x 100/160 = 25/1 (skróć jeszcze, za bardzo skomplikowane do napisania)
spr. 25 x 160/100 , 1x160/4 , 1x 40/1 = 40
Kwota 200zł to o 25 % więcej niż 160zł.

f)W gimnazjum nr 52 jest 300 uczniów ,a w gimnazjum nr 1 jest o 150%uczniów więcej, czyli w obu tych szkołach jest razem 750 uczniów.
300 x 150 /100 , 150 x 3/1 = 450/1
450 + 300 = 750

g)List protestacyjny do dyrektora fabryki podpisało 20 osób ,czyli 40%pracowników.Aby protest poparło 50% pracowników ,pod listem musi się podpisać jeszcze 10 osób

h)W pewien środowy wieczór 30% telewidzów oglądało mecz piłkarski ,ale aż 50% z nich wyłączyło telewizor po pierwszej połowie meczu.Wobec tego poczatek drugiej połowy oglądało 15% telewidzów.

4 5 4