1.oszacuj,ktora z podanych wielkosci jest wieksza:
a) 60zl czy 11% kwoty 600zł
b)5,70zl czy 10,5% kwoty 57zl
c)40kg czy 19,8% masy 200
d) 5500Euro czy 109% kwoty 5000Euro
2. dorosli stanowia 70% osob jadacych autobusem. oprocz nich bylo jeszcze 12 dzieci. ile osob jechalo autobusem ?
3.po podwyzce o 20% cen biletow autobusowych za przejazd linia S trzeba bylo zaplacic 4,20zl. ile kosztowal taki przejazd przed podwyzka ?
prosze! pomozcie!

2

Odpowiedzi

  • eeej
  • Rozwiązujący
2009-11-13T22:49:46+01:00
Zad 2
100% - 70% = 30 %
70% - dorośli
30 % - dzieci
30 % * x =12
x =12:0,3
x = 40
Odp Autobusem jechało 40 osób.

Zad 3
100% + 20% =120%
120% * x = 4,2
x =4,2 : 1,2
x= 3,5zł
Odp: Przed podwyżką bilet kosztował 3,5 zł
12 2 12
2009-11-13T22:58:53+01:00
Z.1
a) 11% z600 zł = 0,11*600zł = 66,00zł > 60 zł
b) 10,5% z 57 zł = 0,105 *57 zł =5,98 > 5,70 zł
c) 40kg =20% z 200kg >19,8 % z200kg
d)109% z 5000 =1,09*5000 = 5450 < 5500

z.2
100% - 70% = 30% - stanowią dzieci
x - liczba osób w autobusie
30% = 0,30
0,30*x = 12
3*x = 120
x = 40
40 - 12 = 28
Odp. Autobusem jechało 40 osób, w tym 28 osób dorosłych.
z.3
20% = 0,20
x +0,20*x = 4,20
1,20*x = 4,20
x = 4,20 : 1,20 =3,50
Odp.Cena biletu przed podwyżką wynosiła 3,50 zł.
23 4 23