Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-14T00:06:27+01:00
A]50+60% z 50=50+0,6×50=50+30=80-tylu było polaków b]razem uczestnicy:50+80=130=100% ,a 80 polaków to x%,→x=80×100:130≠61,54% stanowili polacy c]80 polaków=100% ,a 50 czechów=x%→x=50×100:80=62,5% →100%-62,5%=37,5% czechow było o 37,5% mniej niz polaków-pozdrawiam
1 2 1
2009-11-14T00:07:18+01:00
60% = 0,60
a)
50 + 0,60 *50 = 50 + 30 = 80
Na obozie było 80 polaków.
b) 50 + 80 = 130
80 : 130 =0,615 =61,5%
Polacy stanowili 61,5 % wszystkich uczestników.
c) 80 - 50 = 30
30 : 80 = 0,375 = 37,5%
Czechów było o 37,5% mniej niż Polaków.
1 2 1
2009-11-14T00:09:45+01:00
50 - 100%
x - 160%
x=50*160/100=80
Polaków było80

130 - 100%
80 - x%
x=80*100/130=61,54% stanowili Polacy całości

100-61,54=38,46% Czechów

61,54-38,46=23,08% mniej Czechów od Polaków
1 2 1