Zapisz w jak najprostszej postaci

(x-2)-(2-x)

(a+b)+(2a-b)-(a-2b)

(3x-y+1)-(x+y)+(x-y)

-(2a do kwadratu-3ab)-(2b-3a do kwadratu)+(-ab-b)



Wykonej nastęupujące działania

do sumy liczb a i b dodaj ich różnice.
od sumy liczb a i b odejmi ich różnice


Przedstaw wyrażenie 4a do kwadratu - 3ab w postaci

sumy dwóch sum algebraicznych
różnicy dwóch sum algebraicznych

1

Odpowiedzi

2009-05-07T11:01:24+02:00
X-2)-(2-x)=x-2-2+x=2x


(a+b)+(2a-b)-(a-2b)=a+b+2a-b-a+2b=2a+2b


(3x-y+1)-(x+y)+(x-y)=3x-y+1-x-y+x-y=3x-3y+1


-(2a² -3ab)-(2b-3a²)+(-ab-b)=-2a²+3ab-2b+3a²-ab-b=a²+2ab-3b

do sumy liczb a i b dodaj ich różnice : (a+b)+(a-b)
od sumy liczb a i b odejmi ich różnice :(a+b)-(a-b)

sumy dwóch sum algebraicznych: (4a²+(-3ab))+(4a²+(-3ab))
różnicy dwóch sum algebraicznych : (4a²+(-3ab))-(4a²+(-3ab))
1 5 1