Odpowiedzi

2009-11-14T14:44:52+01:00
Aioli - garlic, egg yolks, oil, mustard, salt, water, lemon juice
bearnaise - clarified butter, egg yolks, and a tarragon, shallot, chervil, peppercorn, wine vinegar
bechamel - flour, butter, milk
hollandaise - egg yolks, water, sugar, butter, salt, lemon juice, cayenne pepper
mornay - flour, butter, milk, cheese
2009-11-14T17:05:45+01:00
Składniki:-sos aioli
1 żółtko jaja
6 ząbków czosnku
1 szklanka oliwy z oliwek
sok z cytryny
sól, pieprz

Składniki:-sos besrnaise
• 2 łyżki estragonu (świeżego)
• 3 łyżki octu winnego
• 1/2 filiżanki masła w małych porcjach
• 2 żółtka
• łyżka wody
• sok z cytryny
• sól, pieprz

* Składniki:sos bechamel
1 czubata łyżka masła
* 1 czubata łyżka mąki
* 1 i 1/2 szklanki mleka
* 1/2 łyżeczki vegety
* 1/2 łyżeczki cukru

250g masla-Sos hollandaise
4 zoltka
sok z jednej cytryny
100 ml bialego wina
sol, swiezo mielony pieprz
1 lyzka posiekanego szczypiorku

masło 3 dekagramów-sos mornay
mąka 3 dekagramów
mleko 0.5 litrów
ser twarogowy 15 dekagramów
pieprz biały według uznania
sól według uznania